Zdravé novinky do vaší kuchyně

Stále častěji se hovoří o super potravinách, kam můžeme zařadit například zdravé avokádo, chutné borůvky nebo vydatnou brokolici. Neustále se ale objevují na seznamu super potravin novinky, které zaručeně musíte vyzkoušet! Jedná se o nové pochutiny z celého světa, které najdou uplatnění ve studené i teplé kuchyni! Udělejte něco pro své zdraví a pořiďte si chutné camu camu nebo třeba chia semínka. Co dalšího najdete mezi zdravými novinkami?

Kim-chi mňamka

kimchi

Z Koreje k nám dorazila tradiční kvašená zelenina, která se běžně používá jako příloha k obědu či večeři. Na první pohled vás může odradit nevábný vzhled, naopak vás mile překvapí svou chutí. Ta dodá specifický nádech zeleninovým salátům, nudlím nebo ji ochutnejte samotnou jako chuťovku. Kim-chi v sobě ukrývá velkou dávku minerálů, vitaminů, enzymů a prospěšných bakterií. V součtu nechybí ani vysoký obsah vlákniny a téměř nulový počet kalorií. Kim-chi podporuje zažívání a jeho pravidelná konzumace je prevence proti rakovině. Koupíte ho v e-shopech na internetu, kde najdete i bohatou nabídku receptů. Stále častěji se hovoří i o matche. Tradiční japonský zelený čaj je plný prospěšných látek, obsahuje vitamin A, B, C a P, mnoho minerálů, vápník, železa, draslíku, flouru, zinku, vlákniny a dalších důležitých antioxidantů. Matcha vám dodá energii, sníží chuť k jídlu, detoxikuje a jako velké plus navíc zpomaluje stárnutí. Z matcha prášku si můžete udělat čaj nebo přidat prášek do dezertů. Koupíte ho v čajovnách nebo na internetu a jeho nabídka se stále rozšiřuje i do specializovaných obchodů.

matcha

Mezi další novinku patří chia semínka. Zjistilo se, že semínka šalvěje hispánské jsou obrovským zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitaminů, minerálů a draslíku. Obsahují také fosfor, železo a vitaminy skupiny B. Chia semínka si najdou uplatnění v každé kuchyni – přidejte je třeba do jogurtů, jako posyp na palačinky, dezerty nebo smoothie. Používat semínka chia se vyplatí – předejdete tak vzniku Alzheimerovy choroby, posílíte správnou funkci ledvin, jater a plic a snížíte riziko vzniku cukrovky. A jaký máte vy tip na zdravé potraviny v kuchyni?

Autor úvodního obrázku: HealthGauge

Autor obrázku v textu: Biker Jun

Autor obrázku v textu: Kirinohana

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Send this to a friend