Chytrá výměna – zdravější náhražky pro každého

Domů » Dietní jídelníček » Chytrá výměna – zdravější náhražky pro každého




olej

Zdraví je tím nejcennějším, co máme. Nikdo vám ho neprodá, ničím ho nevykoupíte. Ale můžete udělat maximum pro to, aby vám zdraví fungovalo co nejlépe a vydrželo vitální. Tak jako se dříve hovořilo o tom, že je potřeba bílý rafinovaný cukr vyměnit za zdravější variantu třtinového cukru, dnes jsou diskutovaným tématem další potraviny, které jednoduše, levně a chytře vyměníte za zdravější varianty. Které to jsou?

Cukru odzvonilo, frčí stévie!

stevie

Stévie je nízkokalorické sladidlo, které dokonale nahradí cukr. Stévie je chutná, zdravá a hodí se kromě sladidla do kávy jako náhrada cukru při pečení i vaření. Stévie je velice populární sladidlo snižující hladinu krevního cukru, a proto není divu, že jej výrobci přidávají do sladkostí, čokolád a cukrovinek. Ochutnejte ji také! V obchodě ji najdete mezi sladidly, a i když si za ni trošku připlatíte, vydrží vám mnohem déle než kilogram cukru. Stévie totiž stačí ke slazení úplná troška! Dalším ožehavým tématem je, zda patří brambory do dietního jídelníčku. Chcete-li ochutnat něco nového, vyzkoušejte batáty. Jedná se o zdravější sladkou variantu brambor, která je plná jednoduchých lépe stravitelných sacharidů a betakarotenu. Jedna větší batáta vám nahradí asi 5 klasických brambor. Za zmínku stojí i blahodárné účinky kokosového oleje, který hravě nahradí běžný tuk v kuchyni. Kokosový olej má antibakteriální účinky, detoxikuje a jeho konzistence je vhodná na pečení, vaření i další úpravy. Právem je nazývám pokladem nejen v kuchyni, ale rovněž i v kosmetickém průmyslu. Mnoho lidí se potýká s alergií na kravské mléko. Proto ho vyměňte za mandlové mléko, které nezpůsobuje alergii, skvěle chutná a obsahuje všechny cenné látky. Stále častěji je diskutovaným tématem mouka. Klasická mouka může u někoho vyvolávat alergickou reakci, alergii na lepek. Proto vyzkoušejte bezlepkovou směs, která je lépe stravitelná pro všechny.

 basmati

V kuchyni se neobejdete ani bez sójové omáčky. Dochutíte s ní polévky, saláty, maso i omáčky. Nahradit ji ale můžete tamari omáčkou, která se vyrábí fermentací sójových bobů a obsahuje zdraví prospěšné látky. A jak je to s těstovinami? Stejný problém jako s moukou – vyměňte je jednoduše za rýži basmati, která je přirozeně bezlepková a dobře stravitelná. A jaké tipy na změnu v jídelníčku máte vy?

Autor úvodního obrázku: Phú Thịnh Co

Autor obrázku v textu: hardworkinghippy

Autor obrázku v textu: SaucyGlo

 



Štítky: , , , , , , , , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz