Cukr – zabiják dokonalých křivek

V zimě je to u televize čokoláda, po které saháme, když se zachumlaní v dece díváme na oblíbený film, v létě zase všudypřítomná zmrzlina, která nás provokuje na každém rohu, v zoo, plovárnách i v obchodech. Čokoláda i zmrzlina mají jedno společné – rafinované cukry. Právě ty se řadí mezi nejúspěšnější přísady do jídel. Cukr je totiž levný, vylepší chuť a hlavně všem chutná! Proto se bez něj neobejdou bonbony, gumoví medvídci, cucavé bonbony, čokoláda nebo zmrzlina. A navíc, cukr je skvělá konzervační látka takže se nemusíte obávat, že by se vám sladké limonády zkazily. Tak proč je příjem cukru tak špatný?

Ach ty kalorie

cukr2

Ze všech stran slyšíme, jak se neustále zvyšuje procento obyvatel trpící cukrovkou. Cukr jako samotný se výrazně podlí na zatěžování metabolismu, změnách hormonálních profilů a to není vše – rovněž dokáže ošálit hormon sytosti (leptin) a my tak sníme víc, než je potřeba a rovněž pořád cítíme chuť na nějakou mlsku. A stejně jako si lidé mohou vypěstovat závislost na alkoholu, stejné je to i s cukrem. Ten je tak zákeřný, že jeho nadměrná konzumace může vyvolat vážné choroby, jako jsou dysfunkce ledvin, rakovina nebo demence. Velký celosvětový problém s názvem obezita má dvě příčiny. Jednou je tuk obsažený ve stravě, ale nemenší podíl na všem nese i samotný cukr. Může za to inzulin, hormon ukládání energie, který přepíná cukr na tuk a způsobuje, že tukové buňky rostou. To znamená, že tělo, konkrétně slinivka, při přijímání jídla s větším obsahem cukrů, vyprodukuje více inzulínu a přiměje vaše tukové buňky, aby uskladnily energii navíc. Proto nezapomínejte na jednoduchou rovnici – čím více cukru sníte, tím více roste hladina inzulínu. Chronický nadbytek inzulinu, tzv. hyperinzulinémie, trpí až 80 procent tlouštíků a právě tento stav je základem pro obezitu.

cukr3

Obecně se hovoří o rafinovaném bílém cukru jako „prázdných kalorií“. Cukr samotný totiž neobsahuje žádnou vlákninu či minerální látky. Nahrazujete cukry fruktózou? I ta se může v těle při nadměrných dávkách chovat jako toxin. Fruktóza je ideálním zdrojem energie pro sportovce nebo osoby, které potřebují rychlou vzpruhu. Co tedy udělat, aby vaše tělo zbytečně netloustlo?

Autor úvodního obrázku: Jeanny Schmidt

Autor obrázku v textu: KJGarbutt

Autor obrázku v textu: Richard Elzey

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Send this to a friend