Zaměstnání aneb jak nepřibrat 1. díl

Domů » Jak zhubnout » Zaměstnání aneb jak nepřibrat 1. díl




jídlo3

V jakém zaměstnání se nejčastěji přibírá? Co vám hrozí při celodenním sezení u počítače? Proč jsou některá zaměstnání „riziková“ ve spojitosti s přibíráním? Jak se vyhnout nechtěnému přibírání a jak se pravidelně a rovnoměrně stravovat, když pracujete na směny? Zjistili jsme pro vás všechny informace, díky nimž už v práci nebudete přibírat. Přečtěte si, jak si udržet váhu a zdravě se stravovat.

Kámen úrazu? Nepravidelnost!

jídlo1

Nepravidelné stravování je hlavním problémem při práci na směny. Jedná se totiž o výrazné stravovací výkyvy – půl dne nejíst, pak se přecpat, večerní stravování, vynechání snídaně a další prohřešky se promítnou nejen do fyzického stavu, ale rovněž se ukáží i na vaší váze. Ohrožené jsou proto především pozice, kde se pracuje na dvousměnný či třísměnný provoz – v továrnách, nemocnicích, dispečincích, pekárnách nebo výrobních halách. Velkou chybu dělají ti, kdo po celou dobu pracovního vytížení nejí, hladoví a po příchodu domů sní vydatnou snídani, nezdravé a nevyvážený oběd či večeři a jdou spát. Proto je důležité najít si nejen čas na jídlo během pracovního procesu, ale stravovat se každé 3 až 4 hodiny i během noční služby. Vyberte si na večer něco lehčího – třeba jogurt, těstovinový salát nebo zeleninu. Porce by měla odpovídat spíše svačinkám, obzvláště máte-li sedavé zaměstnání. Poslední jídlo si pak dopřejte nejpozději dvě hodiny před ranním ulehnutím do postele.

 jídlo2

Pokud si chcete váhu nejen udržet, ale i něco málo shodit, pak je důležité naplánovat celodenní příjem potravin. Ukázkový jídelníček pro noční směnu by mohl vypadat například takto. V šest večer si dopřejte alespoň 100 gramů těstovin a stejný objem drůbežího masa, které je dietní. Vše doplňte zeleninou. O tři hodiny později si pochutnejte na jablíčku či jiném ovoci. Po půlnoci si dejte kousek celozrnného pečiva, tvarohovou pomazánku (může být i cottage, žervé nebo lučina) a přidejte rovněž zeleninu. Po  vydatném spánku si dopřejte kvalitní oběd – například brambory, filé a zeleninový salát. Jako svačinku doporučujeme třeba 200 ml kefíru a kousek ovoce. Během pracovního procesu nezapomínejte na pravidelné přestávky, u kterých se nejen protáhnete a zvolníte, ale rovněž je vyplňte jídlem, které si můžete vychutnat třeba na čerstvém vzduchu.

Autor úvodního obrázku:  blair_25

Autor obrázku v textu:  Mr.TinDC

Autor obrázku v textu:  tippi t



Štítky: , , , , , , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz