Nízkosacharidová dieta I.

Domů » Dietní jídelníček » Nízkosacharidová dieta I.




dieta

Existuje řada diet, které mají člověku zajistit všechny potřebné živiny a zároveň snížit váhu, zlepšit kondici a proto zlepšit fyzický a psychický stav. Ve většině případů se jedná o dočasné nebo i trvalé snížení příjmu tuků, jednoduchých cukrů a bílkovin, přičemž cukry stále zůstávají jako nutný základ stravy.

Rychlé výsledky

maso

Nízkosacharidová dieta je postavena pouze na příjmu živočišných produktů. To znamená konzumaci bílkovin, tuků, vajec a tučných sýrů. Při jejím dodržování je velmi důležité vyloučit z jídelníčku cukry ve všech jeho podobách. Sacharidy jsou označovány nepřesně jako cukry, zastarale a chybně jako uhlovodany nebo karbohydráty. Běžný průměrný doporučený příjem sacharidů je 300 – 420 gramů na den. U nízkosacharidové diety se příjem sacharidů snižuje na 50 – 70 gramů. Pokud všechny diety selhávají, pak můžete vyzkoušet právě nízkosacharidovou stravu. Při tomto typu hubnutí se ztrácí převážně tuk. Výsledky jsou patrné od prvního dne. Prvních 14 dnů se doporučuje snít pouze 20 gramů sacharidů za den. Po dvou dnech správného stravování, se metabolismus díky nedostatku sacharidů dostane do tzv. ketózy. Tělo začne spalovat vlastní tuk jako palivo. Výsledkem je nulová chuť na sladké a žádný pocit hladu. Negativním jevem je odvodnění organismu a nedostatek vitamínů v prvních 14 dnech. Proto je potřeba pít hodně tekutin a zakoupit a užívat multivitamínové preparáty.

 dieta2

Povoleno je jíst:

  • maso (všechny druhy masa a drůbeže), ryby a dary moře, vývary z masa (čistá polévka)
  • luštěniny – fazole, čočka, sójové boby
  • sýry
  • vejce
  • houby
  • zelená zelenina – saláty, čínské zelí, celer, lilek, roketa, římský salát, ledový salát, okurka, ředkvičky, pažitka, petržel, zelená paprika, artyčoky, avokádo, cuketa, špenát, květák, brokolice apod.)
  • bylinky do salátů
  • nápoje – voda, káva bez kofeinu, smetana, bylinné čaje, zelený čaj
  • oleje lisované za studena – olivový olej, lněný olej
  • máslo
  • majonéza (bez sacharidů)
  • šlehačka

V druhém díle se dozvíte více o ketóze, zásadách zdravého stravování a také rizicích spojených s dodržováním nízkosacharidové diety.

Autor úvodního obrázku:  bark

Autor obrázku v textu:  eatingscd

Autor obrázku v textu:  daitoZen



Štítky: , , , , , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz