Čokoládové mlsání

Domů » Zdravá výživa » Čokoládové mlsání




čokoláda

Čokoláda není jen pomocníkem při náhlém stresu nebo chuťovkou ke kávičce. Patří také mezi afrodiziaka, povzbuzuje mysl a lidé si na ní dokážou vybudovat závislost. Čokoládu milujeme pro její nezaměnitelnou chuť a zároveň ji zavrhujeme, protože nám kazí postavu. Znáte vůbec někoho, kdo ji nemá rád? Nedokážou si ji odepřít ani nejhubenější celebrity a jako zbraň ji používají všechny ženy, které právě prochází rozchodem. Muži ji volí jako dokonalý dárek, který neurazí a dokáže potěšit v každém věku. Vyberte si tu správnou z nabízeného množství a poznejte kvalitní chuť.

Hořká, bílá a mléčná

čokoládka

Hořká čokoláda je tmavší, s podílem kakaového másla minimálně 18 procent. Kakaová sušina by měla být nejméně 14 procent. Průměrná kalorická hodnota hořké čokolády s podílem 70 procent kakaa ve sto gramech činí 546 kcal. Oproti tomu mléčná čokoláda obsahuje navíc kondenzované či sušené mléko. Obsah kakaových součástí by neměl klesnout pod 25 procent, ale vybírejte s co nejvyšším obsahem. Nejoblíbenější varianta čokolády má ve sto gramech asi 423 kcal. Patříte mezi milovníky bílé čokolády? O té se často říká, že vlastně není ani čokoláda, neboť kakao je zcela nahrazeno kakaovým máslem, mlékem a cukrem. Není stanoven obsah kakaové sušiny, ale pročtěte si obal pozorně. Kakaové máslo by mělo být zastoupeno alespoň 20 procenty, mléko potom minimálně 14 procenty. Kalorická hodnota je téměř stejná jako u hořké čokolády, ta je ale určitě zdravější variantou.

čololádky

Chcete-li vyzkoušet něco nového, ochutnejte alternativu čokolády z karobu. Vyrábí se z rozemletých lusků svatojánského chleba. Barvou, konzistencí a částečně i chutí se podobá kakau. Obsahuje ale méně cukru, protože je přirozeně sladký. Pamatujte, že kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa má docela nízký glykemický index. Hořká čokoláda navíc obsahuje polyfenoly, látky s antioxidačními účinky. Pokud vsadíte na zdravější variantu čokolády, budete si kupovat hořkou čokoládu a oceníte vysoký obsah kakaa, může se stát čokoláda zdravou součástí vyváženého jídelníčku. Pozorně čtěte etikety a obaly čokolád. Mnohdy jde o klamavou reklamu, kterou prokouknete až po přečtení přidaných ingrediencí.

Autor úvodního obrázku:  Gryfon

Autor obrázku v textu:  John Loo

Autor obrázku v textu:  rositata



Štítky: , , , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz